adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Tuesday, August 3, 2010

Bakat Si Cilik


GAMBAR menunjukkan Kieron Williamson melukis di rumahnya di Holt, Britain baru-baru ini.

HOLT, Britain - Seorang budak lelaki berumur tujuh tahun, Kieron Williamson mendapat £150,000 (RM749,903) dalam tempoh 30 minit dengan menjual 33 lukisan yang dihasilkannya, lapor sebuah akhbar semalam.

Jualan lukisannya pada minggu lalu telah menarik ramai pembeli sejauh Arizona, New York dan Afrika Selatan dengan beberapa orang lagi membida dengan menggunakan telefon dari seluruh dunia.

Satu pasangan dari Philadelphia, Amerika Syarikat (AS) sanggup berkhemah selama dua hari di luar galeri di bandar Holt, Norfolk bagi memastikan mereka hadir pada pameran lukisan ketiga budak tersebut pada Jumaat lalu.

Antara gambar yang dilukisnya termasuk lukisan cat sebuah gereja, itik dan lukisan air beberapa nelayan memunggah hasil tangkapan.

Pada musim panas lalu, semasa berumur enam tahun, dia mengadakan pameran lukisan pertama dengan 19 lukisannya terjual dengan hasil jualan £14,000 (RM70,007).

Bakat Kieron dikesan dua tahun lalu apabila dia mewarnakan gambar dinosaur oleh ibu bapanya.

Namun, pada satu percutian, dia mula menghasilkan lukisan bot di dalam air selepas dibawa ke pelabuhan.

Ibu bapa Kieron kemudian mendapatkan pendangan pelukis tempatan dan pemilik galeri dan mereka mengesahkan Kieron mempunyai bakat untuk mencampurkan warna semasa melukis. - Agensi (petikan Kosmo Online 3/8/2010)

p/s: Kecil2 dah pandai buat duit.....Lagipun di luar negara terutamanya di Britain, mereka amat menghargai lukisan dan bakat...rezeki anak ibubapa tumpang sekali...

2 comments:

  1. Tapi sayang, anak2 Melayu kebanyakannya menyalurkan bakat kearah lain....merosakkan harta benda awam khususnya....

    ReplyDelete
  2. Itulah bakat segelintir anak bangsa kita...terpengaruh dgn budaya luar....modenisasi...

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu