adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Saturday, November 20, 2010

Jemaah kembali ke Mekah

Beribu-ribu jemaah haji kembali ke Mekah untuk menunaikan tawaf mengelilingi Ka’abah, semalam. – REUTERS

MEKAH 19 Nov. – Seramai 2.8 juta jemaah haji bergegas menyempurnakan ibadah melontar jamrah di Mina hari ini dan kembali ke Mekah bagi menunaikan tawaf dan saie, ketika ribut melanda kawasan itu, sekali gus memburukkan lagi kesesakan di jalan-jalan raya dari Mina menuju Mekah.

Jemaah haji yang selesai melontar jamrah di Mina pada sebelah pagi, bergegas kembali ke kota suci itu untuk menunaikan tawaf seterusnya ibadah saie.

Barisan panjang jemaah memenuhi jalan Raja Abdul Aziz yang menyambungkan tapak melontar jamrah di Mina dengan Masjidil Haram di Mekah.

Hujan dan ribut melanda Mina dan Mekah semalam ketika beribu-ribu jemaah yang tidak dibenarkan berkumpul di laluan pejalan kaki, sekali gus menyesakkan lagi laluan menuju ke Mekah.

Ribut yang tidak dijangka itu berlaku petang semalam selepas hujan renyai-renyai mengakibatkan khemah-khemah jemaah yang menyelinap masuk ke lembah ini tanpa permit diterbangkan angin.

Walaupun hujan semakin reda, namun ia telah menyebabkan jalan-jalan menuju ke Mekah dipenuhi lopak dan mengakibatkan jemaah terpaksa berbaris panjang untuk menaiki koc ke Mekah hari ini.

Musim haji tahun ini secara rasminya berakhir hari ini, hari ketiga Tashrik bagaimanapun jemaah yang bergegas untuk menyempurnakan ibadah haji dan meninggalkan Mekah boleh melakukannya pada hari kelima.

Statistik yang dikeluarkan kerajaan Arab Saudi pada Selasa lalu menunjukkan kira-kira 2.8 juta jemaah haji dari seluruh dunia menunaikan haji musim ini, meningkat daripada anggaran asal kira-kira dua juta orang.

Jumlah itu terdiri daripada 1,799,601 jemaah dari luar Arab Saudi dan 989,798 jemaah tempatan.

Peningkatan itu berikutan kebanjiran jemaah yang tidak memiliki permit, menurut pihak berkuasa Arab Saudi. – AFP (Utusan Malaysia)


No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu