adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Wednesday, December 29, 2010

Alamak! tersilap timing aaaa...........

Aduh....semalam adalah hari yg x akan aku lupa................

Dah lama x naik public transport,  jadi semalam aku berserta dua anak gadisku pun try naik bas dari pekan Tampin ke Seremban. Kami bercadang nak window shopping kat KL lalu dari S'ban kami naik komuter.

Bukan main bersemangat lagi sibongsu nak berjalan jadi pagi2 lagi dah bangun.

Kami naik bas lebih kurang kul 8am. Sepanjang perjalanan rasa x senang duduk sebab dengar bermacam-macam bunyi  dari bas berkenaan, bukan apa aku takut breakdown.
Ni kat KL Central nak ke Masjid Jamek


Kami sampai KL lebih kurang kul 10.50am. Naik LRT ke Masjid Jamek, jln2 cuci mata dan terbeli la sikit brg2 yg dikehendaki dan jamu selera di Semua House.....x da apa yg sedap di sini.
Kat bazar Jln Masjid India

Dah puas kat Masjid Jamek, kita org ke KLCC pula utk settle kan bil kat Maxis Centre sambil jln2. Punya la ramai org kat Maxis ni.... mau kat 30min menunggu..... kalau lah x disebabkan broadband bermasalah mau aje aku bla dari situ.
boring....kat Maxis

KLCC
Tap tup tap tup dah kul 4.30pm, ambil LRT terus ke KL Central. Sempat nyinggah kat McD utk tapau prosperity burger.

Inila moment yg aku x leh lupa.....punyala ramai org nak naik komuter ke selatan.... Dah tu berebut dgn jantan2 yg x reti bahasa bahawa koc yg direbut itu khusus utk wanita. Aku tanya passenger sebelah aku...memang mcm ni ke hari2 ramai org.... dan dia jawab ya...beginilah hari2.....terpaksa berebut, if not you will stuck till late.

Sah....kami salah timing, balik waktu puncak........

Dpt naik....masa tu lebih krg kul 5.50pm, tiba2 sampai kat Mid Valley....tren breakdown....kena turun utk ke platform 1 dari 2....hujan lebat lak tu......org tak usah cerita la...punya la ramai... berpeluh-peluh dlm hujan.

Sampai satu tren...x sempat org nak turun....dah bertolak-tolak mcm org x da sivik... aku ngan anak2 yg duk kat depan terpenyek dgn org yg turun....sibongsu aku lagi la menangis kesakitan..... akhirnya aku ngan sibongsu ku ke belakang ditolak dek org yg nak keluar dari tren..... X dapat naik.... Aku cari sikakak... rupa2nya dia dah lepas naik.... terpisah la sudah..... nasib baik sikakak yg terlepas dulu, kalau sibongsu aku yg naik dulu....ha camna.... x ke haru..... dia bukan reti nak kemana sebab kecil lagi.... x biasa nak travel sendiri.... Kakak dia lain, dah biasa travel dgn tren sorang2.

Kami janji jumpa kat S'ban. Sibongsu aku apa lagi bertambah lebat la airmata dia....bersama hujan & guruh di luar stesen dek berpisah dgn kakaknya dan juga keletihan.

Nasib baik hubby aku setuju jemput kami kat S'ban.

At last sampai juga ke S'ban lebih kurang kul 8.20pm. Kami dpt naik tren yg ke3....itu pun berebut juga.... Yg aku x puas hati dgn kaum Adam ni...kenapa la begau sangat.....x reti2 dgn tanda yg terpamer dlm koc "HANYA WANITA SAHAJA". Dlm koc ni pula adala amoi2 yg berlagak bagai sepasang kekasih....dpt tengok wayang free.....eeeeee gelinya........ Hai....puas aku nak menjawab soalan sibongsu ni.....

Sibongsu aku dah serik...no more komuter.....lain kali kita naik train direct ke Tampin ya....ma........

6 comments:

  1. sedih lak bile baca...nasib baik tak jadi apa2...tapi best part shopping 2..hahaha

    ReplyDelete
  2. shopping memang best......tambah pula spend masa utk jamu mata tanpa gangguan sang suami.... tapi tu la nasib baik x jadi apa2 masa berebut-rebut....fikir pasal anak, pasal pick-pocket... manala tahu tengah berebut-rebut ada yg ambil kesempatan.......

    ReplyDelete
  3. naik komuter dalam koc yang bercampur dengan lelaki tak reti bahasa tu memang satu kesulitan. Mesti jenis bangla yang tak reti nak baca atau eja keretapi ni!

    ReplyDelete
  4. mcn mana agaknya kalau wanita hamil, org tua atau buta nak naik tren ya.....kalau dah berebut gaya gitu.... saya x pernah naik komuter...so never experience this kind of situation.....

    ReplyDelete
  5. singa: bukan bangla aje...org kita pun sama....naknya budak2 muda terutama cina...mcm x nak pisah dgn makwe dia...berkepit-kepit.....

    tonaru: memang, akak terfikir juga macamana agaknya org yg cacat, hamil nak naik waktu puncak....kesian mereka.....govt must do something to overcome this situation.....

    ReplyDelete
  6. tu la....jln ke kl x nak jumpa poksu..... klu x boleh poksu belanja makan.....

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu