adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Wednesday, January 26, 2011

Lelaki Nepal tampar pengerusi parti komunis


Devi Prasad Regmi
KATHMANDU 25 Jan. - Seorang lelaki Nepal yang menampar ahli politik ekoran berang dengan kelembapan proses pembangunan di negara bermasalah itu, mencetuskan kempen sokongan yang popular di Internet setelah tindakannya itu menyentuh perasaan penduduk.

Devi Prasad Regmi, 55, yang menampar muka pengerusi Parti Komunis UML di sebuah acara pengambilan anggota baru Khamis lalu, menuduh ahli politik Nepal 'memusnahkan negara', satu tuduhan yang menyebabkan dia mendapat sokongan meluas di Internet.

Sebuah laman web yang ditubuhkan menggunakan namanya memperoleh mesej-mesej sokongan daripada beratus-ratus penduduk Nepal.

"Devi Prasad Regmi merupakan seorang anak Nepal yang berani. Tamparan itu bukan hanya kepada pengerusi parti itu, tetapi juga kepada semua pemimpin parti yang lain," kata satu kenyataan yang disiarkan dalam laman web www.deviprasadregmi.info.

Seorang individu dalam laman Facebook yang diwujudkan sebagai penghormatan kepada Regmi berkata, lelaki itu 'bertindak untuk 30 juta penduduk Nepal' ketika dia menampar muka pengerusi Parti Komunis UML, Jhalanath Khanal yang bertanding dalam pilihan raya sebagai Perdana Menteri pada tahun lalu.

Nepal berada dalam situasi tanpa sebuah kerajaan selama lebih enam bulan disebabkan percanggahan di antara parti-parti politiknya.

Pengundian sebanyak 16 pusingan di Parlimen gagal untuk menghasilkan seorang pemimpin baru dan kepimpinan yang lemah membantutkan pembangunan di sebuah daripada negara paling miskin di dunia ini.

Regmi ditahan tetapi kemudiannya dibebaskan dengan ikat jamin dan akan didakwa menganggu keamanan. - AFP

1 comment:

  1. bravo bro!.....bagus2 tindakan yg bagus pd yg pandai cakap saja...org kata "cakap x serupa bikin"....

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu