adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Wednesday, January 26, 2011

Pembunuh upahan terima RM10,288 bunuh juruhebah Filipina


Polis mengawal kawasan kejadian (AFP/File)
MANILA 25 Jan. - Polis Filipina hari ini berkata, penjenayah bersenjata yang membunuh seorang juruhebah Filipina mengaku melakukan pembunuhan itu bagi mendapatkan ganjaran sebanyak 150,000 peso (RM10,288) yang dikongsi bersama seorang lagi rakannya.

Menurut polis, selepas ditahan pembunuh itu memberitahu bahawa dia dan seorang rakannya yang masih bebas telah diarahkan membunuh juruhebah radio, Gerardo Ortega semalam untuk menghentikan kritikannya terhadap seorang individu berpengaruh.

"Dua lelaki yang mengupah mereka menyatakan 'bos' mereka mahu supaya Ortega dibunuh.

"Pada mulanya mereka diberi sebanyak 10,000 peso (RM685) setiap seorang dan sedikit pembiayaan operasi, manakala jumlah selebihnya dibayar setelah perbuatan jahat itu selesai," kata ketua polis tempatan, Supritendan Roland Amurao memberitahu AFP dan menambah kata, mereka mungkin bekerja bagi pihak syarikat perlombongan.

Katanya, jumlah keseluruhan yang dikongsi kedua-dua lelaki itu sebanyak 150,00 peso (RM10,288) disifatkan sebagai satu nilai yang banyak bagi kebanyakan rakyat Filipina di mana satu pertiga penduduknya hidup dengan kurang daripada 45 peso (RM3) sehari.

Ortega ditembak di bahagian kepala ketika membeli-belah di sebuah gedung pakaian di Puerto Princesa, ibu negeri Pulau Palawan pagi semalam sejurus selepas tamat bertugas.

Penjenayah itu, Marlon de Camata ditahan ketika cuba melarikan diri dari tempat kejadian, kata polis.

Identiti lelaki yang mengarahkan Camata serta individu yang dikatakan 'bos' mereka, sedang disiasat dan tidak boleh didedahkan kepada orang ramai kerana sensitiviti siasatan itu," kata Amurao.

Katanya, senjata yang digunakan dalam tembakan itu dikesan milik seorang peguam yang dikenali mewakili syarikat perlombongan pada masa lalu. - AFP

No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu