adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Sunday, March 6, 2011

Kacang Hijau & Tauge : Apa Kelebihannya?Mungkin sebab itu juga, masyarakat India khususnya amat gemar menggunakan kacang hijau dalam masakan mereka. Kacang hijau digunakan untuk membuat sup, dimasak bersama sayur dan nasi, dikisar menjadi tepung untuk membuat roti. Ia juga direbus dan dilenyek untuk membuat manisan, serta dimakan bersama roti atau menjadi inti pastri.
Ketahui Khasiat Kacang Hijau
1. Secawan kacang hijau yang direbus tanpa garam hanya mengandungi 26 kalori tanpa lemak, dan ia juga bebas kolesterol. Jika dimakan dengan kulit hijaunya, kacang ini amat baik untuk kesihatan jantung. Sungguhpun begitu kandungan fibernya tidak setinggi kekacang lain.
2. Kacang hijau mengandungi karbohidrat yang rendah berbanding kekacang lain. Bagi mereka yang mengamalkan diet rendah karbohidrat, kacang hijau adalah pilihan yang baik kerana ia mengenyangkan.
3. Kacang hijau adalah sumber vitamin C yang baik dan turut mengandungi vitamin K dan B6.
4. Kacang ini juga kaya zat galian seperti potassium, fosforus, magnesium dan kalsium.
Selain itu, hasilan kacang hijau seperti tauge juga tidak kurang khasiatnya. Secawan tauge mengandungi seperempat jumlah vitamin C yang kita perlukan setiap hari. Ia juga mengandungi sedikit protein dan folate.

Tauge juga kaya dengan thiamin, magnesium dan fosforus. Malah mengandungi vitamin E yang dikatakan boleh meningkatkan kesuburan.
Jadi, jangan lupa gunakan tauge sebagai hidangan sayuran anda; sama ada dibuat kerabu, salad atau digoreng.
sumber: SajiOnline


1 comment:

  1. kedua-dua jenis makanan ini adalah kegemaran akak terutama sekali bubur kacang.

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu