adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Sunday, March 13, 2011

Lima dakwa ditampar guru


SAKIT... mangsa menunjukkan bagaimana guru didakwa menampar muka mereka.

PORT DICKSON: Hanya kerana dikesan ponteng kelas, lima pelajar tingkatan satu sebuah sekolah menengah kebangsaan (SMK) di sini, mendakwa terpaksa menanggung malu apabila ditampar oleh guru mereka di depan rakan lain, baru-baru ini.

Difahamkan, dalam kejadian kira-kira jam 5 petang Rabu lalu, semua pelajar perempuan berusia 13 tahun iaitu Cheok Lai Jun, Liew Jia Kei, Choo Je Yan, Sua Hui Yi dan Yong Poi Xia yang berlainan kelas dikatakan dipanggil oleh guru wanita berusia lingkungan 20-an.

Sejurus berkumpul di dalam sebuah kelas, pelajar sesi petang itu dikatakan diarah guru berkenaan supaya beratur dan menampar pipi kiri mereka di depan beberapa pelajar lain. Menceritakan kejadian itu, Je Yan berkata, mereka berlima tidak menyertai pelajar lain pergi ke bengkel kemahiran hidup berikutan terlalu letih kerana menyertai program kokurikulum pada sebelah pagi.

“Kira-kira jam 4 petang itu, kami bagaimanapun tidak keluar dari kawasan sekolah dan hanya berehat di kelas. Sejam kemudian, guru yang turut mengajar mata pelajaran Sejarah pada ketika itu memanggil kami dan bertanya mengapa kami tidak pergi ke bengkel.

“Kami memberitahu kerana terlalu letih namun dia tidak dapat menerima alasan itu lalu menampar muka kami,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Turut hadir, ibunya, Tan Sew Eng, 40, dan dua lagi rakannya, Lai Jun dan Jia Kei.Menurut Je Yan yang mewakili semua rakannya, emosi mereka terganggu dengan kejadian itu kerana terpaksa menanggung malu dengan rakan pelajar lain.

Sementara itu, Sew Eng berkata, beliau tidak dapat menerima tindakan guru berkenaan yang dianggap keterlaluan.“Saya tahu dia (anak) memang bersalah tetapi mengapa guru menampar muka mereka di depan pelajar lain? Saya tidak akan mempertikaikan tindakannya jika dia merotan tangan atau anggota badan lain kurang tidak sensitif,” katanya.

Menurutnya, dia akan membuat laporan rasmi kepada Jabatan Pelajaran negeri dan Kementerian Pelajaran supaya guru terbabit dikenakan tindakan sewajarnya.- myMetro

1 comment:

  1. Dari laporan di atas, nampak sangat pelajar2 ini bermasalah. Kita dulu pernah kena "public canning" masa "assembly", tak berani nak repot kat mak atau bapa, dah sah2 kena lagi kat rumah, sebab dah memang salah sendiri.

    Dulu tak tumpu perhatian dlm kelas pun kena sebat dgn pembaris panjang kat punggung depan "student" lain, xkecoh pun malah jadi memori terindah kerana kenakalan dan kedegilan masa lalu.

    Tapi anak2 skrg, terlalu dimanjakan langsung x boleh tegur. Nampaknya guru2 di luar sana, saran saya, lantaklah anak2 mereka ni jadi apa. Yg bodoh yg jadi sampah masyarakat & kemungkinan akan memijak ibubapa masing2 biarkanlah....

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu