adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Tuesday, July 26, 2011

‘Kami pasti rindu telatah anak’

KUCHING: Panggilan ‘abah’ dan ‘emak’ yang baru dituturkan seorang bayi berusia setahun tiga bulan menjadi kenangan terakhir keluarganya apabila beliau ditemui rentung dalam kebakaran sebuah rumah teres di Taman Malihah, di sini, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.45 petang itu, Mohd Shahfizan Salleh, sedang tidur di bilik utama ketika api mula marak menyebabkan kakaknya Norliana, 17, yang berada di rumah gagal menyelamatkan adik bongsunya itu.

Beberapa jiran yang melihat Norliana panik dan menjerit di luar rumah sambil memanggil nama adiknya cuba bertindak memasuki rumah itu namun gagal apabila seluruh bahagian rumah terbakar.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Petra Jaya, Terry Robson, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan dari orang ramai pada jam 4.49 petang dengan jentera pertama tiba di lokasi kejadian 11 minit kemudian.

“Kami difahamkan api bermula dari bahagian bilik tidur utama yang terletak di tengah blok rumah teres sebelum api turut merebak ke rumah bersebelahan.

“Seorang bayi berusia setahun tiga bulan gagal diselamatkan kerana terperangkap dalam bilik manakala mangsa lain berjaya menyelamatkan diri sejurus menyedari rumah mereka terbakar,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Seramai 13 anggota dari Balai Petra Jaya dan tujuh dari Batu Lintang berusaha memadamkan kebakaran yang berjaya dikawal sepenuhnya pada jam 6 petang.

Sementara itu, bapa mangsa, Salleh Hamid, 38, berkata ketika kejadian beliau sedang bekerja manakala isteri, Rapillah Rabaie, 38, sedang berniaga goreng pisang di kawasan berdekatan.

“Selepas ini, kami pasti merindui gelak ketawa serta tangisannya, anak bongsu saya itu baru saja pandai bercakap tetapi pertuturannya belum lancar, ” katanya ketika ditemui di Rumah Mayat Hospital Umum Sarawak, semalam.  - BHarian

No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu