adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Tuesday, October 18, 2011

Kapsul Huo Li Bao, HB Lite tidak selamat digunakan

Huo Li Bao dan HB Lite


PUTRAJAYA: Dua produk kesihatan iaitu kapsul 'Huo Li Bao' dan 'HB Lite' ditarik balik penjualannya mulai 26 September lalu kerana didapati tidak selamat untuk digunakan. 

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Hasan Abdul Rahim, berkata kedua-dua produk itu dikesan mengandungi bahan campur palsu yang tidak dibenar digunakan dalam produk tradisional.

"Produk Huo Li Bao nombor pendaftaran MAL09062214TC dikesan mengandungi frusemide dan chlorpheniramine, manakala HB Lite nombor pendaftaran MAL09032133TC mengandungi promethazine," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Dr Hasan yang juga pengerusi Pihak Berkuasa Kawalan Dadah, berkata frusemide atau furosemide ialah sejenis ubat diuretik yang diguna bagi mengurangkan pembengkakan akibat air terkumpul (edema) dan penggunaannya memberi kesan sampingan serius seperti ketidakseimbangan cecair dan elektrolit dalam badan.

Chlorpheniramine pula, katanya ialah ubat anthihistamin yang digunakan dalam rawatan berkait dengan reaksi alergik, yang membawa kesan sampingan seperti mengantuk dan kekeringan pada mulut sehingga boleh menyebabkan penyakit paru-paru kronik. 

Beliau berkata, penggunaan Promethazine yang terdapat dalam HB Lite tanpa pengawasan pula boleh memberikan kesan sampingan serius seperti 'fatal respiratory depression' (dikontraindikasi untuk kanak-kanak bawah umur dua tahun). 

"Ia juga boleh menyebabkan Neuroleptic Malignant Syndrome (Manifestasi klinikal seperti demam panas, kekejangan otot, gangguan mental dan gangguan pada rentak jantung," katanya. 

Dr Hasan berkata, orang ramai yang menggunakan produk itu diminta untuk menghentikan penggunaannya serta-merta dan mendapatkan nasihat daripada profesional kesihatan. 

"Sesiapa yang mempunyai stok produk dinasihat menghentikan penjualan, pengedaran atau penggunaannya serta-merta kerana tindakan undang-undang boleh dikenakan kerana ia melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984," katanya. - BERNAMA

1 comment:

 1. Yоur reρort features еѕtablishеd helрful to me peгsonally.
  Ӏt’s eхtrеmely infoгmatіve and you aгe clearly very expеrienced
  in this regiοn. You get ρopped mу eyes to
  varіous views on thіs spеcific mattеr аlong with
  intгiguing and reliаble сontent material.
  My web site :: fuyinchina.com

  ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu