adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Tuesday, October 25, 2011

Zainal Abidin pertikai dokumen sekolah anak

Keratan Kosmo! 13 Julai 2011.


KUALA LUMPUR - Penyanyi lagu Hijau, Zainal Abidin mempertikaikan kesahihan yuran persekolahan anak lelakinya, Mikhail, 18, ketika dokumen itu dikemukakan bekas isterinya di Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam.
Peguam Syarie, Abdul Halim Bahari yang mewakili Zainal mendakwa, mereka tidak tahu adakah Mikhail yang menghidap penyakit austisme dan penyakit mata benar-benar bersekolah di sebuah sekolah swasta di Wangsa Maju di sini.
Sehubungan itu, bekas vokalis kumpulan Headwind itu yang dinamakan sebagai defendan berpendapat, pihak yang mengeluarkan dokumen tersebut perlu dipanggil ke mahkamah untuk mengesahkan perkara itu.
Defendan ketika itu mencelah semasa Natasha Gabriel Abdullah, 52, sedang memberi keterangan bertulis dalam perbicaraan tuntutan hutang nafkah dua orang anak berjumlah RM167,102.04 terhadap Zainal Abidin.
Terdahulu, Natasha selaku plaintif sedang mengemukakan pelbagai dokumen berkaitan yuran persekolahan, kelas agama dan perubatan anak-anak mereka di hadapan Hakim Syarie, Mohd. Amran Mat Zain.
Bekas model itu yang diwakili peguam syarie, Norhusniah Husin mengemukakan tuntutan tersebut yang merupakan hutang nafkah sejak tahun 2002 sehingga kini.
Perbicaraan sempat berjalan selama kira-kira 15 minit sebelum ditangguh hari ini bagi menyelesaikan pertikaian tersebut.
Plaintif bernikah dengan Zainal Abidin Mohamed, 51, pada 24 Mac 1987 dan dikurniakan dua orang anak iaitu Mikhail dan Timur, 16. Pasangan itu kemudian bercerai pada 12 Disember 2000.
Zainal turut menghadapi tuntutan lain iaitu permohonan mengubah perintah nafkah bulanan, wang perbelanjaan hari raya dan pembelajaran dua orang anaknya yang difailkan oleh Natasha pada tahun lalu.
Dalam tuntutan tersebut, Natasha memohon agar nafkah bulanan RM200 sebulan bagi setiap anaknya dinaikkan kepada RM1,200 seorang pada setiap bulan dan nafkah hari raya diubah daripada RM150 kepada RM300 setiap seorang.
Bagi nafkah membabitkan pembelajaran, Natasha menuntut agar belanja pendidikan Mikhail dinaikkan sehingga RM3,500 sebulan manakala Timur RM2,000 sebulan. - KOSMO

No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu