adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Saturday, December 24, 2011

Kejutan besar Mufti Perlis


KUALA LUMPUR: Kerenah birokrasi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Sarawak ternyata memberi kejutan besar kepada Mufti Perlis apabila beliau dimaklumkan anaknya tidak layak memohon kad pengenalan berikutan tidak berstatus warganegara.

Malah, kejadian itu turut menimbulkan beberapa persoalan kepada Dr Juanda Jaya yang hadir bersama anaknya perempuannya, Sumaiyah Syahidah, 12, di kaunter jabatan berkenaan di Wisma Persekutuan Sarawak, Kuching, awal pagi semalam.

Menurut Dr Juanda, beliau tampil ke kaunter sama untuk memohon kad pengenalan anaknya dua hari berturut-turut, namun gagal.

“Semalam (kelmarin) saya sudah ke JPN Sarawak, tapi kecewa kerana mendapat angka giliran terlalu jauh dan hanya dua kaunter dibuka berikutan waktu makan tengah hari.

“Justeru, saya datang sekali lagi pagi ini (semalam) sebelum dimaklumkan permohonan kad pengenalan anak tidak dapat diteruskan kerana tidak menepati Prosedur Operasi Standard (SOP),” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, alasan itu sukar diterima memandangkan anak keduanya itu mempunyai pasport dan surat beranak berstatus warga Malaysia.

“Keenam-enam anak saya lahir di Hospital Umum Sarawak, didaftarkan di JPN sama, bersebelahan kaunter permohonan kad pengenalan.

“Mereka mempunyai pasport dan surat beranak sah berstatus warga negara dengan jenis bangsa tertera sebagai Melanau.

“Jadi kenapa dinyatakan status sebagai bukan warga negara dalam data JPN sedangkan mereka lahir di Malaysia dan mempunyai surat beranak sah,” katanya.

Dr Juanda berkata, dia kesal apabila JPN meminta beliau menyerahkan sijil nikahnya dengan isteri yang juga warga Indonesia untuk melengkapkan permohonan terbabit.

“Prosedur permohonan kad pengenalan yang tertera di papan kenyataan meminta supaya pemohon mengisi borang, menyertakan kad pengenalan bapa dan surat beranak...tiada pula syarat tambahan seperti diminta pegawai JPN berkenaan.

“Ini yang berlaku kepada saya, tapi jika perkara sama menimpa orang kampung yang duduk di kawasan pedalaman dan sukar mendapat peluang ke bandar, bukankah ia menyusahkan?,” katanya.

Selain masalah berkaitan prosedur baru JPN, Dr Juanda berkata, beliau juga kesal dengan tahap perkhidmatan jabatan berkenaan yang tidak mesra pengguna.

“Saya meminta JPN melakukan semakan terhadap permohonan surat beranak untuk rujukan, namun dimaklumkan masih tidak mempunyai surat nikah sebagai rekod.

“Sekarang, saya bimbang mengenangkan nasib empat lagi anak yang belum memohon kad pengenalan.

“Urusan mendaftar dan memohon ini sepatutnya dipermudahkan...kita bukan mendaftar kali pertama, tapi mereka (anak-anak) sudah mempunyai surat beranak dan pasport,” katanya.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Tan Sri Mahmood Adam ketika dihubungi turut terkejut apabila dimaklumkan mengenai perkara itu.

“Saya belum menerima laporan berkaitan masalah ini...tapi kalau permohonan kad pengenalan bagi anak pertama beliau berjalan lancar, mengapa pula yang ini (permohonan kad pengenalan Sumaiyah) menjadi masalah pada JPN?,” katanya.

Mengulas alasan pegawai JPN Sarawak bahawa permohonan kad pengenalan Sumaiyah tidak dapat diteruskan kerana tidak menepati SOP, Mahmood berkata, siasatan lanjut dibuat dalam tempoh terdekat.

“Nanti saya semak...SOP, kalau menyusahkan orang, nak buat apa...” katanya. - myMetro

No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu