adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Wednesday, January 18, 2012

Pelajar dituduh cuba bunuh teman wanita


KUALA LUMPUR 17 Jan. - Seorang pelajar kolej swasta mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ampang dekat sini hari ini atas tuduhan cuba membunuh teman wanitanya dengan menikam perut mangsa menggunakan sebilah pisau, minggu lalu.

Osleh Osman, 20, yang berketurunan suku kaum Kagayan dari Sabah didakwa melakukan perbuatan tersebut terhadap Nor Azlin Yusuf, 20, dengan menikam di bahagian kiri perut mangsa.

Kejadian didakwa berlaku di Bilik Mesyuarat Kolej Integrasi Kejururawatan dan Kesihatan Bersekutu (ICAN), Tingkat 10, Menara Maxisegar, Jalan Pandan Indah 4/2, Pandan Indah, Ampang Jaya dekat sini pada pukul 10.30 pagi, 11 Januari lalu.

Dakwaan terhadapnya dikemukakan mengikut Seksyen 307(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda.

Sekiranya perbuatan itu menyebabkan kecederaan kepada mangsa, tertuduh boleh dipenjara sehingga 20 tahun.

Timbalan Pendakwa Raya, Nur Hafizah Rajuni tidak menawarkan sebarang jaminan dengan alasan seksyen tersebut tidak membenarkan tertuduh diikat jamin selain menyifatkan kes tersebut sebagai kes yang serius iaitu cubaan membunuh.

Bagaimanapun, menurutnya, jika mahkamah cenderung membenarkan tertuduh dijamin, pihak pendakwaan mencadangkan wang jaminan RM15,000 selain syarat jaminan iaitu melarang tertuduh mendekati mangsa serta keluarganya.

Pihak pendakwa juga memohon tertuduh dikehendaki melapor diri di balai polis berdekatan sebulan sekali.

Peguam bela yang mewakili tertuduh, M.K. Thas merayu agar tertuduh dibenarkan diikat jamin kerana penjamin-penjamin yang hadir merupakan keluarga tertuduh sendiri.

"Kakak tertuduh merupakan seorang kakitangan Jabatan Penjara dan bapa saudaranya merupakan seorang bekas anggota tentera laut. Saya yakin mereka boleh memastikan tertuduh hadir ke mahkamah pada masa akan datang," katanya.

Hakim Manira Mohd. Nor membenarkan tertuduh diikat jamin RM12,000 dengan seorang penjamin selain mengenakan syarat-syarat tambahan seperti yang dicadangkan oleh pihak pendakwaan.

Mahkamah menetapkan 21 Februari depan untuk sebutan semula kes. - UTUSAN

1 comment:

  1. hai senangnya nak ambil nyawa org....kerana cinta ditolak, kewarasan berada ditahap zero....hebat sgtkah cinta manusia ni, sampai gadai maruah diri....hanya sibodoh yg angungkn cinta manusia.....

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu