adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Saturday, March 10, 2012

Kosmetik beracun ‘Babyface’ dirampas

babyfaceIPOH - Bahagian Penguat kuasa Farmasi negeri menyerbu sebuah premis yang didapati menyimpan kosmetik beracun ‘Babyface’ di Medan Bercham pagi semalam.

Dalam serbuan kira-kira jam 10 pagi itu, mereka berjaya menemui beratus kotak produk pelbagai jenis yang dipercayai menunggu masa untuk diserahkan kepada pembekal tempatan.

Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Farmasi), Ruhaiyem Yahya berkata, produk yang dipercayai dibawa masuk daripada Filipina itu dikatakan mengandungi kimia beracun Hydroquinone.

Katanya, banyak pengguna mendakwa wajah mereka bertukar menjadi hitam dan terkoyak selepas menggunakan produk tersebut.

“Kebanyakan produk ini mudah didapati di pasar malam atau premis yang menjual barangan kecantikan.

“Pada serbuan itu kami turut menahan seorang lelaki tempatan berusia 40-an dipercayai pemilik premis berkenaan dan akan didakwa mengikut Jadual (1) Akta Racun 1952,” katanya ketika ditemui, semalam.

Ruhaiyem berkata, produk itu diharamkan diimport dan dijual oleh pihak penguat kuasa farmasi Kementerian Kesihatan sejak sekian lama selepas ia terbukti berbahaya kepada kesihatan.

“Kandungan hydroquinone dan tretinoin dalam produk itu amat tinggi hingga boleh mencacatkan wajah pengguna.

“Produk ini dahulunya amat terkenal di kalangan wanita warga Filipina yang bekerja di negara ini selain turut mendapat sambutan wanita tempatan berikutan harganya murah selain mampu bertindak balas pantas,” katanya. - SinarHarian

1 comment:

  1. nak cantiknya pasal, murah lak tu....muka jahanam pun x pa....esok dah teruk nak salahkn siapa?

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu