adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Monday, August 27, 2012

Melaka terus jadi tumpuan pengunjung

Melaka terus jadi tumpuan pengunjung
Pengunjung berpusu-pusu menghabiskan cuti AidilFitri dengan membeli-belah di Banda Hilir.
BANDA HILIR - Jumlah pelawat ke bandar ini sempena cuti sambutan Aidilfitri tahun ini meningkat begitu ketara sekali, terutama tempat tumpuan yang penuh sesak.

Cuti Hari Raya ditambah pula dengan cuti awal untuk murid-murid sekolah menjadikan Melaka satu destinasi pilihan untuk mereka bercuti.

Peningkatan pengunjung luar begitu ketara apabila jumlah kenderaan di jalan raya turut meningkat, sekali gus menyumbang kepada kesesakan di beberapa jalan utama.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Jonker Walk, Datuk Gan Tian Loo berkata, jumlah pengunjung ke Melaka sepanjang tempoh ini hampir mencecah sejuta orang.

Menurutnya, Jonker Walk merupakan antara kawasan tumpuan ramai apabila pada dua hari pertama sambutan Aidilfitri, puluhan ribu pengunjung telah mengunjungi kawasan popular itu.

“Jumlah pengunjung ramai akan membawa manfaat kepada ekonomi Melaka kerana pada tahun lepas sahaja, setiap pelancong yang melawat Melaka dianggar membelanjakan purata RM500.

Kebanjiran pelancong ini jelas membuktikan bahawa langkah agresif Kerajaan Negeri mempromosikan Melaka sebagai sebuah destinasi pelancongan tidak sia-sia,” katanya di sini, semalam.

Menurut Tian Loo yang juga Pengerusi Jawatankuasa Negeri Pelajaran, Belia dan Sukan, pelan tindakan perlu dilakukan Kerajaan Negeri untuk tempoh lima tahun akan datang bagi menggalakkan sektor pelancongan.

Menurutnya, pelan tindakan sebelum ini iaitu untuk menggalakkan lebih ramai pelancong ke Melaka telah membuahkan hasil.  - SinarHarian

1 comment:

  1. Mmg ramai org ke Melaka. Akak lebih rela ke Seremban klu nak shopping, krn Melaka sesak sangat ditambah traffic jam lagi....

    ReplyDelete

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu