adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Tuesday, November 6, 2012

Dituduh sebabkan kematian

Dituduh sebabkan kematian
Dua remaja lelaki yang dihadap ke Mahkamah Juvana, semalam.
ALOR GAJAH - Dua remaja lelaki dihadapkan ke Mahkamah Juvana di sini semalam atas pertuduhan menyebabkan kematian pelajar tingkatan dua selepas satu insiden gaduh di Tingkat Satu, Perhentian Bas & Teksi, Pulau Sebang kira-kira jam 2.30 petang pada 24 Oktober 2012.

Kedua-dua tertuduh berusia 14 tahun itu didakwa menyebabkan kematian pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Pulau Sebang, K Saravannan, 14.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 304 (b) Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Bagaimanapun mereka mengaku tidak bersalah di hadapan Majistret, Mohd Firdaus Saleh di dalam prosiding yang dijalankan secara tertutup.

Mohd Firdaus kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 setiap seorang dan mengarahkan tertuduh melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap bulan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Nor Shazwani Ishak meminta mahkamah memberikan jaminan sebanyak RM10,000 setiap seorang berserta syarat tambahan.

Bagaimanapun, Peguam Azrul Zulkifli Stork yang mewakili kedua-dua tertuduh merayu wang jaminan dikurangkan kerana tertuduh dari keluarga kurang berkemampuan.

“Ibu tertuduh pertama yang bekerja di kilang berpendapatan kurang RM1,500 sebulan dan mempunyai anak lain yang masih bersekolah. Sementara bapa tertuduh kedua adalah pekerja buruh dan perlu menyara lima anak,” katanya.

Beliau turut menetapkan 28 November depan sebagai tarikh sebutan semula kes bagi mendengar laporan perubatan mangsa.

Pada 25 Oktober lalu, akhbar ini melaporkan seorang pelajar tingkatan dua sebuah sekolah di sini maut selepas dipercayai terbabit dalam satu pergaduhan di Perhentian Bas Pulau Sebang, dekat sini.

Difahamkan, dalam kejadian kira-kira jam 2.30 petang itu, mangsa, R Saravannan, 14, dipukul bertubi-tubi dan dipijak pelajar lain sebelum ditinggalkan terbaring tidak sedarkan diri di tingkat atas perhentian bas berkenaan.

Mangsa dipercayai dipukul dalam keadaan dikerumuni pelajar lain yang bersorak setiap kali mangsa rebah dan pelajar berkenaan terus melarikan diri selepas melihat mangsa tidak sedarkan diri. - SinarHarian

No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu