adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Tuesday, January 8, 2013

Pahitnya Madu.....Sejak akak bekerja di rumah Allah ni, macam-macam ragam orang yang akak jumpa. Kebanyakannya akak jadikan panduan untuk muhasabah diri sendiri.

Semalam, akak jadi pendengar luahan hati seorang isteri yang juga seorang kawan kepada akak. Perasaan seorang wanita yang menjadi isteri kedua.   Dia minta pandangan atau pendapat, apa yang harus dia lakukan sekiranya suami tidak bersikap adil terutama dalam memberi nafkah zahir.

Selama ini akak ingat dia bahagia, rupanya tidak. Terlalu lama memendam rasa.....akhirnya terluah jua suara hatinya. Kisahnya begini, lebih kurang ajalah ya...Sepanjang tempoh perkahwinan mereka, si suami belum pernah memberi nafkah zahir kepadanya. Sebaliknya dia yang menanggung semua perbelanjaan harian dari makan-minum, bil mahupun sewa rumah, semuanya dia yang uruskan. Malah perbelanjaan untuk anak-anak tiri pun dia yang tanggung......kesiannya......Pada mulanya dia lakukan dengan penuh keikhlasan tetapi lama-kelamaan dia rasa penat, mungkin dia baru terfikir apa kesudahannya.....

Sebenarnya pilihan ada ditangan kita. Islam tu mudah kenapa nak sulitkannya. Memang Islam melarang perceraian, tapi kalau keserasian, keikhlasan, kasih sayang tiada lagi dalam diri kita, buat apa kita teruskan perkahwinan tersebut kerana yang tinggal hanyalah perasaan KESIAN.

Masadepan kita....kita pun tak tahu....hari ini kita sihat dan boleh bekerja, ditakdirkan satu hari nanti kita terlantar sakit, agak-agak nak ke suami yang kita tanggung ni nak jaga kita. Kalau bagi akak, lebih baik angkat kaki dan tinggalkannya....lagipun kawan akak dengannya bukan ada zuriat pun.

Lebih baik wang ringgit yang ada tu, dia habiskan untuk ibunya dan juga anak-anak dari suami pertama dulu di kampung. Lagipun pergorbanan dia selama ini tidak dihargai malah menerima caci maki dari madunya. Asyik kena serang dan dibomohkan aja oleh madunya....tak berbaloi.

Letih lah macam ni....memang patut pun baru sekarang dia rasa PENAT.

Doa akak moga dia dapat petunjuk dari Allah SWT.  Dan pesannya pada akak, "Kalau akak lama tak nampak saya nanti, maknanya saya tidak ada di bandar ini lagi....."

No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu