adv

Pengikut Cun N Macho

HBeat

Thursday, January 16, 2014

Ayam Kung Pao

Dulu...waktu masih bekerja dulu....selalu tengok officemate makan menu ni....bau dia memang lah mengacam.....tapi x halal. Risik punya risik bahan killer dia adalah wine...utk marinate katanya.....mati selera akak.

Baru2 ni....akak nampak lagi menu ni dalam RasaMalaysia.com. Jadi akak ambil inisiatif untuk cuba menu ni dengan cara akak sendiri....kita ambil yang halal saja....yg x berkenaan kita buang ok.

Jadi....inilah hasilnya......Selamat mencuba!...

Bahan2nya:-

2 ketul dada ayam dihiris dadu atau panjang2 (ikut selera masing2)
3 sd bsr kacang tanah panggang
8-12 btg cili kering (buang biji & potong dua)
3 sd bsr minyak masak
5 hirisan halia muda
4 ulas bwg putih dipotong menyerong
1 tangkai daun bawang di hiris

Untuk Perapan :-

1 sd bsr tepung jagung
2 sd teh kicap soya
1 sd bsr cuka makan
1 sd teh minyak masak

Untuk Sos :- 

11/2 sd bsr kicap cair/masin
1 sd teh kicap pekat
1 sd teh gula
1/4 sd teh cuka
2 sd bsr air
1 sd teh tepung jagung

Cara2nya :-

1) Potong dada ayam dan bersihkan serta tos. Perapkan selama 30 min dengan bahan2 perapan.
2) Campurkan bahan2 utk sos dlm sebuah mangkuk dan ketepikan.
3) Panaskan kuali dengan 1 sd bsr minyak masak dan goreng ayam perapan tadi sehingga 70% masak, keluarkan dan ketepikan dulu.
4) Basuh kuali tadi. Panaskan kuali dengan 2 sd bsr minyak masak sehingga berasap.
5) Masukkan halia & bawang putih kacau secepatnya sebelum masukkan cili kering.
6) Masukkan cili kering....goreng sehingga naik aromanya...kemudian masukkan ayam tadi.
7) Kacau cepat hingga sebati...kemudian masukkan kacang tanah panggang...kacau lagi.
8) Masukkan sos dan kacau sehingga semua isi ayam bersalut dgn sos.
9) Masukkan daun bawang dan gaul rata.
10) Hidangkan dgn nasi kukus...panas...panas....hmmmm...yummy.

No comments:

Post a Comment

Klik klu suka

Related Posts with Thumbnails

Iklan Semanis Madu